Hoi! Ik ben Inge.

en om maar met de deur in huis te vallen: ik heb niet superveel verstand van bloemen

Ik ben geen hovenier, tuinarchitect of bioloog. Maar ik heb wél een tuin. Waar ik heel graag ben. En dan vooral in de lente en in de zomer, als het zonnetje schijnt. Niet om te snoeien, zaden te plukken of te stekken. Maar gewoon om te zijn. 

“Ik hou van kleur. Ik hou van bloeiende bloemen. Ik hou van bijen, vlinders en vogels in de tuin. En die hebben we!”

Ik wou gewoon een leuke fleurige tuin

Toen wij aan de slag gingen met de tuin, wilde ik gewoon wat leuke planten. De vorige bewoners hadden veel buxus geplant, maar die waren allemaal overleden aan de buxusmot. Dus die gingen eruit. Ik hoefde geen nieuw ontwerp, ik wilde gewoon graag de borders weer vullen met mooie planten. Met verschillende kleuren, verschillende hoogtes, en niet al te kwetsbaar. Maar waar begin je dan? 

Hoe heet die plant ook alweer?

Ik kwam er al snel achter dat ik maar weinig wist van planten. En dat ik ook bijzonder slecht was in het onthouden van de namen van planten (nog steeds trouwens). En dat veel andere mensen ook niet (meer) precies weten welke planten er precies in hun tuin staan.

Het Zalando-effect: veel te veel keus

Dus ging ik zoeken. Pinterest. Google. Tuincentra. Boeken. En zo kwam ik erachter dat er duizenden soorten planten zijn. Er zijn gidsen waarin je kan verdwalen. Tuincentra die volstaan met stellingen vol planten. En bij mij gebeurde dat wat er wel vaker gebeurt bij téveel keuze: ik kwam er niet uit en kocht gewoon maar helemaal niets (het Zalando-effect). 

Een lijstje met 10 goeie planten voor in mijn tuin

Onze buurvrouw kwam toen ineens met een lijstje. Daar stonden 10 planten op, die prima zouden zijn voor in onze tuin. Ik vond het héérlijk. Waren het de meest originele planten van Nederland? Nee, dat niet. Maar dat hoefde ook helemaal niet. Het waren fleurige bloeiers, van alles wat. Die 10 planten zocht ik op – ik deed een klein beetje research en ik bestelde er denk ik 6 van. In 1 avondje geregeld!

“Kiezen uit 30 gaat nou eenmaal een stuk makkelijker en sneller dan kiezen uit 3000 planten!”

Ik maak de keuze ook voor jou een stukje makkelijker 

Dat lijstje zette mij aan het denken. Want er zijn vast meer niet-plantenkenners zoals ik. Ik wil je helpen om niet te verdwalen in alle 1001 mogelijkheden en plantensoorten. Ik maak een selectie van planten die je (niet voor niets) in veel tuinen terugziet. Die het vaak goed doen. Waar je zelf makkelijk mee aan de slag kunt – en die je tuin meteen een stuk vrolijker maken!